Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ - Πηνελόπη Δέλτα


images
 Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια και έδωσε τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και είχε γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας.
    Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας Έσο Έτοιμος. Το 1909 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Για την Πατρίδα, την επόμενη χρονιά τοΠαραμύθι χωρίς όνομα και ένα χρόνο αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα  Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου.Το 1915 εξέδωσε στην Αθήνα  τα Παραμύθια και άλλα.  Λίγο μετά την οριστική δημοσιεύονται τα διηγήματα για ενήλικες Τ' ανεύθυνα (1921) και Η Ζωή του Χριστού (1925).
     Το 1925 παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας που την κράτησε καθηλωμένη στο σπίτι για την υπόλοιπη ζωή της. Το 1935  εκδίδεται Ο Μάγκας και δύο χρόνια αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημαΣτα μυστικά του βάλτου. Ήδη είχε εκδοθεί ο Τρελαντώνης (1932), στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειες των παιδικών χρόνων του μικρότερου αδερφού της. Εμπνέεται από τη θρησκευτική παράδοση, τη βυζαντινή ιστορία και το μακεδονικό αγώνα. Το έργο της ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.


8.    Ο Μάγκας
9.    Τ' ανεύθυνα

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας,2002
Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου
Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο ταραγμένο Βυζάντιο, στην αυγή της 2ης χιλιετίας μ.Χ., κατά τη διάρκεια των πολέμων ενάντια στους Βούλγαρους. Βασιλιάς των Βουλγάρων είναι ο Σαμουήλ, ενώ στο Βυζαντινό στρατόπεδο βρίσκεται ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος. Στον καιρό λοιπόν του Βουλγαροκτόνου, δύο αχώριστοι φίλοι απ' το Βυζάντιο για χάρη της πατρίδας θα εισχωρήσουν στο Βουλγαρικό στρατόπεδο, για να κατασκοπεύσουν και να συλλέξουν πληροφορίες για τους αντιπάλους. Μέσα από διάφορες καταστάσεις η φιλία τους και η αγάπη τους για την πατρίδα θα δοκιμαστεί πολλές φορές.

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2001
Η ζωή του Χριστού
Όλη η ζωή του Χριστού: Η γέννηση, η βάπτιση, η ζωή, η διδασκαλία, η σταύρωση και η ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι γραμμένη με εκείνο το γλυκό, μητρικό ύφος της Πηνελόπης Δέλτα. Το έργο αυτό είναι πολύ κατανοητό προς το παιδί αλλά πάνω από όλα διδάσκει.

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000
Τρελαντώνης
Ο Αντώνης στην πραγματικότητα είναι ο μικρότερος αδερφός της Πηνελόπης, ενώ η ίδια θα περάσει στο μυθιστόρημα με τη μορφή του Πουλουδιάς. Ένα καλοκαίρι και τα τέσσερα αδέρφια του φιλοξενούνται για τις διακοπές στον Πειραιά, στο σπίτι των θείων τους. Οι γονείς του Αντώνη ζούνε στην Αίγυπτο και εκείνο το καλοκαίρι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Έτσι,  ο Αντώνης σκαρφίζεται του κόσμου τις σκανταλιές, μπλέκει σ' αυτές και τ' αδέλφια του, παρασύροντάς τα  στο τέλος την τιμωρία της αυστηρής θείας του. Αυτό όμως που κερδίζει το θαυμασμό όλων είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του ήρωα μας, όταν για χάρη της αλήθειας παραδέχεται κάθε του αταξία.


Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας,2000

Παραμύθια και άλλα
Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει μία συλλογή παραμυθιών, τα οποία είναι:
Ο φόρος της δόξας
Πρωτοχρονιάτικο παραμύθι
Εκεί π' ανθίζουν οι δάφνες
Τρεις βασιλοπούλες
Τα τρία κεράκια
Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα
Η καρδιά της βασιλοπούλας



Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας,1999

Για την πατρίδα

Ο Σαμουήλ είναι ο βασιλιάς της Βουλγαρίας και έχει αιχμάλωτους δύο νέους και φίλους: τον  Ασώτη και τον Αλέξιο. Η  Μιροσλάβα είναι η κόρη του Σαμουήλ και ερωτευμένη με τον  Ασώτη. Ο Σαμουήλ επιτρέπει να παντρευτεί ο Ασώτης με την Μιροσλάβα για προσωπικό του όφελος. Όταν αργότερα αποκαλύπτεται αυτό οι δύο φίλοι πηγαίνουν στο Βυζάντιο, όπου τους ακολουθεί και η Μιροσλάβα. Η υποδοχή τους στην Κωνσταντινούπολη είναι ένθερμη. Αργότερα ο Αλέξιος αρραβωνιάζεται τη Θέκλα, μια απ' τις βασιλοπούλες του Βυζαντίου η οποία θα τον ακολουθήσει σε μία δύσκολη αποστολή.



Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998

Παραμύθι χωρίς όνομα

Κάποτε σε ένα βασίλειο, ο βασιλιάς πέθανε και έτσι το θρόνο ανέλαβε ο γιός του, ο οποίος δεν ήταν και πολύ πρόθυμος να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του. Έτσι παραμελεί τη χώρα του η οποία ρημάζει. Ο γιος του όμως, το βασιλόπουλο, με τη βοήθεια της αδερφής του, μιας φτωχής γριούλας, της Φρόνησης, και της κόρης της Γνώσης  τα δεδομένα θα αλλάξουν και έτσι το βασίλειο και η περιοχή θα ξαναβρούν τους παλιούς τους ρυθμούς και την παλιά τους ζωντάνια, με βασικότερο στόχο ότι ο βασιλιάς πρέπει να μάθει να υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.



Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας,1993

Στα μυστικά του βάλτου

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι συγκρούσεις των Ελλήνων και των Βουλγάρων είναι πολύ σκληρές. Η συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών ηρώων του Αγώνα, του Τέλλου Άγρα και του καπετάν-Νικηφόρου, οι οποίοι ήταν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και πήγαν στη Μακεδονία για να βοηθήσουν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα που πολεμούσαν εκεί. Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από τις δύσκολες μάχες, που γίνονταν σε μέρη βαλτώδη, γεμάτα από τις παγίδες του εχθρού, έχουν βοηθούς και συναγωνιστές όχι μόνο τους Έλληνες αντάρτες αλλά και τους κατοίκους των ελληνικών χωριών, τις δασκάλες και τους ιερείς. Ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια στον Αγώνα έδωσαν δυο παιδιά, ο Αποστόλης και ο Γιοβάν.



Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας,1991

Μάγκας


Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κοντά σε μια πλούσια ελληνική οικογένεια, των αρχών του αιώνα μας ζει ο Μάγκας, ένα σκυλάκι ράτσας, πολύ καλομαθημένο. Κάποια στιγμή αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι των ιδιοκτητών του αλλά αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της νέας του ζωής. Εκεί θα τον συντροφέψει ένα άλλο σκυλί που ζει αδέσποτο στους δρόμους. Ο Μάγκας όμως δεν αντέχει για πολύ αυτή τη ζωή και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει κοντά στους δικούς του. Αργότερα, θα συντροφέψει το νεαρό κύριό του στην Ελλάδα και μαζί του θα λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου