(24-27 Μαΐου)
Όπως κάθε χρόνο ένα από τα δυνατά σημεία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα είναι η Παιδική Γωνιά και η Γωνιά των Εφήβων, ένα σημείο στο οποίο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) επενδύει από χρόνια γιατί όπως αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα, που διενήργησε σε 400 παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 ετών μέσα από την ερώτηση «ποιες είναι οι αγαπημένες λέξεις σου και ποιες οι λιγότερο αγαπημένες», αποδεικνύεται ότι όσο τα μικρότερα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια και το βιβλίο -και αγαπούν ακόμη το βιβλίο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού- τόσο τα μεγαλύτερα απομακρύνονται. Με αυτά τα δεδομένα, το ΕΚΕΒΙ επιδιώκει την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας σε όλες τις ηλικίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
Στην Παιδική Γωνιά θα συμμετάσχουν 30 εκδότες (Πατάκης, Μεταίχμιο, Εν Πλω, Καλειδοσκόπιο, Κίρκη, Ερευνητές, Επόμενος Σταθμός, Διάπλαση, Ωρίων, Κόκκινο, Διάπλους-Βιβλιοδιάπλους, Ζαχαράκη, Παρρησία, ΕΨΥΠΕ, Βιβλιόφωνο, Χατζηλάκος, Susaeta, Καλέντης, Ζήτη, Καρυδάκη, Νέα Ακτίνα, Ταξιδευτής, ΟΝΑΡ, Γκότση, Ποθητό, Τερζόπουλος, Αποστολάκης, Ίτανος, ITISART, και ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)και θα λειτουργήσουν 2 αμφιθέατρα με πολύ πλούσιο πρόγραμμα που θα προσφέρει εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και κάθε γούστο με focus στην Αρχαία Αίγυπτο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα περίπτερο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, το περίπτερο της φιλαναγνωσίας, ένα περίπτερο του κόμβου για παιδιάhttp://www.mikrosanagnostis.gr/, καθώς επίσης το περίπτερο του Ν. Βρεττάκου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το έργο του τιμώμενου ποιητή.
Focus στην Αρχαία Αίγυπτο
Οι Φαραώ και οι πυραμίδες, οι μούμιες, τα ιερογλυφικά και οι λατρευτικές συνήθειες των Αρχαίων Αιγυπτίων αποτελούν έναν μυστηριώδη κόσμο για παιδιά και μεγάλους! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Αίγυπτος» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης, δίνει την ευκαιρία γνωριμίας με έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.
Οι Φαραώ και οι πυραμίδες, οι μούμιες, τα ιερογλυφικά και οι λατρευτικές συνήθειες των Αρχαίων Αιγυπτίων αποτελούν έναν μυστηριώδη κόσμο για παιδιά και μεγάλους! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Αίγυπτος» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης, δίνει την ευκαιρία γνωριμίας με έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.
Οι νεαροί επισκέπτες καλούνται ν’ ανακαλύψουν τα μυστικά του αιγυπτιακού πολιτισμού μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια, αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές ντοκιμαντέρ, αλλά και θα συμμετέχουν σε οργανωμένες παρουσιάσεις στιγμών από την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τη γλώσσα, τις τέχνες κατά τη διάρκεια της ακμής του αιγυπτιακού πολιτισμού.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (ΕΕΜΑΑ), με τη συνεργασία ομάδας αρχαιολόγων, ιστορικών Τέχνης, μουσειολόγων, συντηρητών έργων τέχνης, μουσειοπαιδαγωγών, θεατρολόγων, εμψυχωτών, εκπαιδευτικών.
Στο Αμφιθέατρο των Εκδοτών
Η Παιδική Γωνιά και η Γωνιά των Εφήβων δίνουν τη σκυτάλη σε μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά για ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου, μέσα από ευφάνταστες επιλογές τίτλων και συγγραφέων, καλύπτοντας όλα τα γούστα κι όλες τις θεματικές.
Οι εκδότες συνηγορούν στο ευφάνταστο πνεύμα του τετραημέρου, παρουσιάζοντας νέες και παλαιότερες εκδόσεις τους αλλά και προτείνοντας μια σειρά από πλούσιες, ελκυστικές εκδηλώσεις. Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 50 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, ομιλίες από συγγραφείς και εικονογράφους, συζητήσεις γύρω από βιβλία και θέματα της επικαιρότητας, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, παρουσιάσεις-παραστάσεις.
Εκδηλώσεις οργανώνουν επίσης η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, Μαθητών και Φοιτητών «Αχιλλέας Καψάλης», το Τμήμα Εικαστικών Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αίθουσες εκδηλώσεων καθώς και στα εκδοτικά περίπτερα με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, μεταξύ άλλων των Άλκης Ζέη, Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ελένης Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Σάκη Σερέφα, Ελένης Γκίκα, Έλενας Αρτζανίδου, Άρη Δημοκίδη κ.ά. Χαρακτηριστικές είναι οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους του Διαδικτύου, αλλά και το ανοιχτό εργαστήριο εικονογράφησης παροιμιών.
Κι ακόμη:
- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου» η συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου, της οποίας κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Νικηφόρος Βρεττάκος: το παιδί που έγινε ποιητής», θα εμψυχώσει εκδηλώσεις για μαθητές δημοτικού στο Περίπτερο Νικηφόρος Βρεττάκος
- Σε ό,τι αφορά στους πολύ μικρούς βιβλιόφιλους, μαθητές Νηπιαγωγείων, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει την πρώτη ημέρα της Έκθεσης, σε συνεργασία με την οργάνωση ΟΝΑΡ/Μέσω Τέχνης για το Αρρωστο Παιδί, ειδικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών, με τον Δημήτρη Αβούρη.
Παραδοσιακά, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Παιδική Γωνιά θα υποδεχθεί τους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και περισσότερους από 2.000 μαθητές σε οργανωμένες επισκέψεις από 48 σχολεία -Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών (Έδεσσα, Κιλκίς, Χαλκιδική).
Η Γωνιά των Εφήβων
Οι σχολικές εξετάσεις είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους μαθητές του Λυκείου αυτή την περίοδο! Η Γωνιά των Εφήβων, ωστόσο, προσφέρει την αίσθηση μιας μικρής ανάπαυλας από το διάβασμα και τα διαγωνίσματα, προτείνοντας συγκεκριμένες εκδηλώσεις αλλά και επιλογές ανάπαυλας από τις προθήκες ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου! (Η Γωνιά των Εφήβων οργανώνεται από την αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟS)
Το περίπτερο της Φιλαναγνωσίας
Σταθερή πολιτική του ΕΚΕΒΙ αποτελεί η προώθηση της καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μεταξύ των μικρότερων ηλικιών, των παιδιών που θα εξελιχθούν στους αυριανούς συστηματικούς βιβλιόφιλους. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε πέρυσι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» με τη φιλοδοξία να αποτελέσει τον «κορμό» για εκκολαπτόμενους λάτρεις της ανάγνωσης: ήδη, το πρόγραμμα λειτουργεί σε 950 ολοήμερα Δημοτικά σ’ όλη την Ελλάδα.
Η καινοτομία της «Φιλαναγνωσίας» παρουσιάζεται στην 9η ΔΕΒΘ με την προσδοκία να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον του ελληνικού βιβλίου. Το ειδικό περίπτερο δίνει στους επισκέπτες της Εκθεσης μια συνολική «εικόνα» των δράσεων του προγράμματος μέσα από ομιλίες και συζητήσεις που αναλύουν τους στόχους και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του.
Η καινοτομία της «Φιλαναγνωσίας» παρουσιάζεται στην 9η ΔΕΒΘ με την προσδοκία να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον του ελληνικού βιβλίου. Το ειδικό περίπτερο δίνει στους επισκέπτες της Εκθεσης μια συνολική «εικόνα» των δράσεων του προγράμματος μέσα από ομιλίες και συζητήσεις που αναλύουν τους στόχους και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του.
Το περίπτερο του παιδικού κόμβου «Μικρός Αναγνώστης
(www.mikrosanagnostis.gr)
(www.mikrosanagnostis.gr)
Ο κόμβος του «Μικρού Αναγνώστη» έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των παιδιών, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς στο Διαδίκτυο. Τον επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες (πάνω από 12.000/μήνα) για να βρουν στις ηλεκτρονικές σελίδες του νέες εκδόσεις, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις με δημιουργούς, πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδι, διαγωνισμούς, αφηγήσεις ιστοριών από γνωστούς ηθοποιούς, αλλά και αφιερώματα σε θέματα επίκαιρα όπως το «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου», η γραφή Μπράιγ, το κουκλοθέατρο κ.λπ. Στο τρέχον τεύχος που κυκλοφορεί, ένα χορταστικό αφιέρωμα στην Αρχαία Αίγυπτο.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να επισκεφθούν το περίπτερο του «Μικρού Αναγνώστη» με τη δυνατότητα να «περιηγηθούν» στις σελίδες του μέσα από οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τοποθετημένων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
«Εκτός των Τειχών» προβολές παιδικών ταινιών
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οργανώνει σειρά προβολών ταινιών κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε παιδιά. Πρόκειται για ένα μικρό αφιέρωμα σε ταινίες που βασίζονται σε έργα γνωστών κι αγαπημένων συγγραφέων (Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Σέξπιρ, Θερβάντες κ.ά.) αποδεικνύοντας τη «συνομιλία» της έβδομης τέχνης με το βιβλίο. Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει 7 ταινίες που θα τις παρακολουθήσουν οι μικροί σινεφίλ στην κινηματογραφική αίθουσα «Ολύμπιον».
Αναλυτικές πληροφορίες για την 9η ΔΕΒΘ στον κόμβο: |
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου