Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Την Τετάρτη 23 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Αφετηρία καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου αποτέλεσε ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Καταλονία (Ισπανία). Το έθιμο να χαρίζεται την ημέρα αυτή από τους βιβλιοπώλες ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει βιβλίο, είχε ως αποτέλεσμα την μετονομασία  της γιορτής σε «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων».
Την ημέρα αυτή ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή ανταποδίδει με ένα βιβλίο («Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα»). Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει την ημέρα αυτή στην Βαρκελώνη διακινούνται 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων την ημέρα αυτή αποτελεί ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα» που σύμφωνα με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ»… Για το κλίμα που επικρατεί την ημέρα αυτή στην Βαρκελώνη ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης αναφέρει: «Σε όλη την πόλη οι βιβλιοπώλες στήνουν πάγκους, πωλούν βιβλία και χαρίζουν τριαντάφυλλα… πρόκειται για ένα απίστευτο πανηγύρι».
Παράλληλα η 23η Απριλίου είναι η ημέρα κατά την οποία το 1616 πέθαναν τρεις σημαντικοί συγγραφείς, ο ισπανός Θερβάντες, ο βρετανός Σαίξπηρ και ο περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα.
Έτσι, η UNESCO, το 1995, ανακήρυξε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ώστε να
«τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου