Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας


Αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης τωνυπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»! Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο. Οι 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα. Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη όμως επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά. Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί και τους ενήλικες να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές αποστολές εξερεύνησης του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag. Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης, για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. H εξερεύνηση αρχίζει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας και διοργανώνει δράσεις για παιδιά από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν. 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Δράσεις για παιδιά
Εγγραφές από Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πέμπτη 16 Ιουνίου, 10:30-12:00 το πρωί
«Γιορτή έναρξης – Παιχνίδι θησαυρού».
Ελάτε να ανακαλύψουμε με ένα κυνήγι θησαυρού όλα τα αντικείμενα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας και να δημιουργήσουμε το καλοκαιρινό ημερολόγιο δραστηριοτήτων μας. Για παιδιά 6-12 ετών και εφήβους. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 17 Ιουνίου, 10:30-11:30 το πρωί
«Γιορτή έναρξης – Το μπλουζάκι του εξερευνητή».
Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Χρειάζεσαι το μπλουζάκι του εξερευνητή για να τα έχεις πάντα μαζί σου. Φέρτε μαζί σας ένα μονόχρωμο μακό μπλουζάκι σε χρώμα της αρεσκείας σας, να το μετατρέψουμε στη δική σας στολή του εξερευνητή. Για παιδιά 7-15 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 21 Ιουνίου, 10:30-11:30 το πρωί
«Τρία καλοκαιρινά αντικείμενα».
Ποια είναι τα αγαπημένα αντικείμενα που σας θυμίζουν το καλοκαίρι; Φέρτε μαζί σας τρία από αυτά για να στολίσουμε το αλφαβητάριο της Βιβλιοθήκης μας καλοκαιρινά.
Με την Πόπη Κελεσίδου. Για παιδιά 5-9 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 22 Ιουνίου, 10:30-11:30 το πρωί
«Ένα φτερό».
Φτερά παντού! Φτερά πουλιών, φτερά εντόμων, φτερά αεροπλάνων... Πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν μεταξύ τους; Ελάτε να το ανακαλύψουμε. Για παιδιά 6-8 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 23 Ιουνίου, 10:30-12:00 το πρωί
«Ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής».
Κεντάμε με κόκκινες κλωστές λέξεις πάνω σε μικρά κομμάτια από ύφασμα, τα ράβουμε μεταξύ τους και φτιάχνουμε την σημαία του καλοκαιριού.
Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 24 Ιουνίου, 10:30-11:30 το πρωί
«Ένα εισιτήριο».
Πού μπορείς να φτάσεις με ένα εισιτήριο στο χέρι; Αν αυτή είναι η αρχή της ιστορίας, ποιά θα είναι η συνέχεια; Ελάτε να τη φανταστούμε μαζί...
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 27 Ιουνίου, 10:30-11:30 το πρωί
«Η εικόνα ενός ελέφαντα».
Μπορεί ένας ελέφαντας να μας θυμίσει το καλοκαίρι; Κι όμως ναι! Ελάτε να το καταφέρουμε μαζί.Για παιδιά 4-5 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 28 Ιουνίου, 6:00-7:30 το απόγευμα
«Κάτι μέσα από το οποίο βλέπεις».
Μπορείς να εξερευνήσεις τί υπάρχει πίσω από μία γωνία ή πάνω από έναν αυλότοιχο; Θα το μάθουμε παρέα στο εργαστήριο πειραμάτων.
Με την Πολυτίμη Σαζακλίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 29 Ιουνίου, 10:30-12:00 το πρωί
«Μια καρτ ποστάλ».
Εξερευνούμε το Παρίσι με τη βοήθεια της Βαλεντίνας που ταξίδεψε εκεί... και μαγειρεύουμε κάτι πολύ γαλλικό που μας το θυμίζει.
Για παιδιά 6-10 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου, 10:30-12:00 το πρωί
«Ένα κομμάτι σύρμα».
Γνωρίζουμε τον γλύπτη Αλεξάντερ Κάλντερ εξερευνώντας το ατελιέ του με τα τρισδιάστατα σκίτσα και τα κινούμενα γλυπτά. Δημιουργούμε τις δικές μας πρωτότυπες κατασκευές με σύρμα. Με την Ιωάννα Φωτιάδου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης. Όσοι δεν ενημερώνουν θα μας φέρουν στη δύσκολη θέση να ακυρώσουμε τη συμμετοχή τους τον επόμενο μήνα. Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Πρέπει να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494, www.libver.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου