Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης...Για το λόγο αυτό και με πρωτοβουλία του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης του σχολείου μας  κ.Κωνσταντίνου Καρα΄ί΄σκου και με την άδεια του Διευθυντή του σχολείου κ. Μπαξεβάνη Νικόλαου και με τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας διαβάστηκε στους μαθητές το παρακάτω κείμενο για την αποταμίευση , και αξιοποιήθηκε ανάλογα κατά τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης :


31η  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 
Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,
Σήμερα θα πούμε λίγα για την Αποταμίευση.
 Κάθε χρόνο,  στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζουμε  την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης. Με την γιορτή αυτή τονίζεται η μεγάλη σημασία που έχει η αποταμίευση, όχι μόνο για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, αλλά και για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας μιας χώρας.
Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο… Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη, είχε το ένστικτο της αυτοσυντήρηση και αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει. Η αρχή έγινε με τρόφιμα και σιγά-σιγά μέσα στους αιώνες άρχισε να αποταμιεύει και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα ρούχα. Όλοι ξέρουμε τον μύθο του Αισώπου, με τον μέρμηγκα και τον τζίτζικα. Ο τζίτζικας αμέριμνος τραγούδαγε και χαιρότανε το σήμερα, χωρίς να σκέφτεται για το αύριο. Αντίθετα ο μέρμηγκας νοιαζότανε για το τι θα συνέβαινε σε λίγο καιρό όταν Θα χειμώνιαζε. Έτσι ετοιμαζόταν όλο το καλοκαίρι, φτιάχνοντας τη φωλιά του και μαζεύοντας τροφή για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα !!
Σήμερα η ζωή έχει αλλάξει και όταν λέμε αποταμιεύουμε, εννοούμε τα χρήματα. Αποταμιεύουμε χρήματα όταν μπορούμε, για να καλύψουμε μελλοντικές μας ανάγκες. Οι γονείς σας που φροντίζουν για τις ανάγκες του σπιτιού, πάντα μεριμνούν να αποταμιεύουν για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές ανάγκες της οικογένειάς σας.
Αλλά αποταμίευση μπορείτε να-κάνετε και εσείς. Το ξέρετε; Να σας δώσω ένα παράδειγμα. . . .. Όλα τα παιδιά παίρνετε κάποιο χαρτζιλίκι. Συνήθως τι το κάνετε; Ψωνίζετε κάποια σοκολάτα, κάποιο παγωτό. Έτσι αν για παράδειγμα είχατε ένα ευρώ, θα το σπαταλήσετε για κάτι που έχει πολύ εφήμερη αξία. Τι θα μπορούσατε να κάνετε; Αν μαζεύατε ένα ευρώ τη μέρα,  σε μια-εβδομάδα θα – είχατε 7?  σε ένα μήνα 30 ? και σε έξι μήνες 180 ολόκληρα ευρώ! Με αυτά τα 180 ευρώ θα μπορούσατε να αγοράσετε κάτι που πραγματικά θα θέλετε λόγου χάρη τα Χριστούγεννα, χωρίς να έχετε κανέναν ανάγκη και δείχνοντας στους γονείς σας πόσο ώριμοι είσαστε. Ή πάλι θα μπορούσατε να κρατήσετε αυτά τα χρήματα, να συνεχίζετε να  αποταμιεύετε και να τα πάτε στην Τράπεζα. Εκεί η Τράπεζα θα σας τα κρατάει ασφαλισμένα και οποιαδήποτε στιγμή θέλετε θα μπορείτε να τα πάρετε. Πιστέψτε με, η χαρά που θα έχετε όταν δείτε το ποσό που αποταμιεύετε να μεγαλώνει σιγά – σιγά όλο και πιο πολύ, δεν θα συγκρίνεται με τίποτα.
Αυτή είναι η αξία της αποταμίευσης. Να ξέρετε ότι η αποταμίευση μόνο καλά μπορεί να σας δώσει. Η αποταμίευση είναι η μητέρα της Ελευθερίας, η Κόρη της σοφίας, η Αδερφή της αυτοσυγκράτησης και της πρόνοιας! ! Pωτήστε τους δασκάλους σας, τους γονείς σας ή τους παππούδες σας για το τι σημαίνει φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Ρωτήστε τους για το πότε κυκλοφόρησε ο πρώτος κουμπαράς.. Ήταν πριν 70 χρόνια και ο κουμπαράς από τότε έγινε σύμβολο της αποταμίευσης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σήμερα, αγαπητά μου παιδιά, ας απαντήσουμε στη φράση με το φασούλι με κάτι άλλο, που ταιριάζει στις μέρες μας..
Σύνθημά μας από σήμερα για την αποταμίευση θα είναι: Ευρούλι το Ευρούλι, γεμίζει το σακούλι! Περάστε αυτό το μήνυμα σε όλους. Στους φίλους σας, στους γονείς σας, στους συγγενείς σας. Μια σοκολάτα λιγότερη και καλό στα δόντια σας θα κάνει και το ευρώ που θα κρατήσετε μόνο καλό θα σας δώσει.
Επίσης θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Με την αποταμίευση βελτιώνουμε όχι μόνο τη δική μας θέση στην κοινωνία αλλά και την ίδια την κοινωνία ολόκληρη. Σήμερα υπάρχουν οργανισμοί όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι τράπεζες κλπ  που φροντίζουν κάποια από τα χρήματα που διαθέτουν, να δίνονται για καλό σκοπό. Τα χρήματα αυτά γίνονται δρόμοι, σχολεία, λιμάνια, γήπεδα, εργοστάσια. Έτσι δημιουργείται ανάπτυξη, και μέσα από την ανάπτυξη ο άνθρωπος ζει καλύτερα.
Προσέξτε όμως? Το ίδιο κακό με τη σπατάλη είναι και η φιλαργυρία. Όταν ο τσιγκούνης άνθρωπος μαζεύει τα χρήματά του στο σεντούκι χωρίς να πιάνουν τόπο για κάποιον ή κάτι, τότε κι αυτό είναι το ίδιο κακό με τη σπατάλη. Η φιλαργυρία είναι μανία, είναι αρρώστια που προσβάλλει τον άνθρωπο, και δεν τον κάνει ωφέλιμο για την κοινωνία και για τους γύρω του.
Αποταμίευση λοιπόν από σήμερα. Αγοράστε έναν κουμπαρά και αρχίστε από σήμερα να τον «ταΐζετε» με το χαρτζιλίκι σας. Κάποια στιγμή όταν γεμίσει, πηγαίνετέ τον με τον μπαμπά σας στην Τράπεζα και αποκτήστε έναν ολο-δικό σας λογαριασμό που θα σας επιβραβεύει και με τόκο
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, και όπως είπαμε, από σήμερα κάθε μέρα αποταμίευση γιατί ?
 Ευρούλι το Ευρούλι, γεμίζει το σακούλι ! !


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου